Sprzedaż płytek
Kuchnia, jako miejsce w którym przygotowujemy i jemy posiłki powinna być wykończona z użyciem materiałów ułatwiających utrzymanie jej w czystości. Zazwyczaj używa się w tym celu płytki ceramiczne, zarówno do wyłożenia ścian, jak i podłogi i niejednokrotnie udowodniły one własną przydatność. Na rynku jest ich dostępne sporo rodzajów, spomiędzy których ciężko czasem wybrać te spełniające wszystkie stawiane przed nimi wymagania.
Zanim zdecydujemy się na zakup, warto zapoznać się z ich podstawowymi parametrami, które świadczą o wysokiej jakości produktu. Płytki ceramiczne muszą przede wszystkim posiadać odpowiednią klasę nasiąkliwości wodnej, czyli odporności na wilgoć, a najbardziej, by nie przekraczała ona 3 procent. Ponadto płytki położone w kuchni muszą charakteryzować się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, a zwłaszcza na uderzenia i ścieranie ponieważ wymiana uszkodzonych w wyniku upadku garnka czy innego naczynia może być kosztowna i kłopotliwa. Odporność na ścieranie sprawi, ze dosłownie po kilku latach mycia będą nadal wyglądały jak nowe.
Układając dobrane płytki ceramiczne na podłodze nie wolno zapominać, że muszą być antypoślizgowe, z odpowiednim wzorem na ich powierzchni, mogą także być pokryte specjalnym impregnatem, co zapobiegnie wypadkom w przypadku ich zalania. Drugorzędną sprawą jest ich wielkość, choćby w tym przypadku polecam trzymać się sprawdzonej zasady, że niezbyt duże płytki do małej kuchni, a jeżeli ma większą powierzchnię to ich rozmiar też powinien być do tego dopasowany.
Polecam: cersanit loris.
Komentarze
Prześlij komentarz